2 de juny del 2016

INTERROGANTSInterrogants


SÍSIF I LA ROCA            En el meu article “DRET A EXISTIR” publicat al PUNT/AVUI del 30 de maig no vaig fer alguns comentaris que considero pertinents. Els faig ara.            Les vicissituds del procés cap a la independència presenten aspectes preocupants, sorgits en sectors o grups que se suposa que els haurien d'evitar o desactivar si es produeixen. Es dilueixen en problemes que, poden ser conflictuals, s'ha d'admetre, però que podrien ser negociats, arbitrats, transaccionats, consensuats. No s'haurien de mantenir d'una manera radical i intransigent i fer-ne un absolut indiscutible com fa la CUP, fracció més minoritària del Parlament de Catalunya. 

            Es volia una majoria i amb el resultat electoral del 29 de setembre semblava assolida. Hi havia, és clar, la controvèrsia vots/escons, però la majoria era contundent. Malgrat tot, varem suportar, entre perplexes i incrèduls l’episodi de la investidura del President de la Generalitat. I ara el bloqueig dels pressupostos!. El radicalisme de la CUP farà irrealitzables els anhels d’una gran majoria de catalans. davant la sarcàstica satisfacció d’unionistes o la insensata dels propis cupaires. ? Els clams de les darreres diades dels 11 de setembre; el pas al costat d’Artur Mas,  hauran estat inútils ?. La predicció de José Mª Aznar es complirà ?. La CUP considera que el procés independentista i el de revolució social no es poden dissociar. Que l’un pressuposa i exigeix l’altre i propugnen fer-los simultàniament. És legítim sostenir-ho. No obstant, un procés independentista no té per objecte establir el marc d’una revolució social. Cada un d’ells té condicionants que li són propis.

            Travessem un moment de descoratjament  ? Tots els processos històrics arriben a moments en que experimenten una fase d’esgotament  i  d’erosió que, o acaben superant-se o condueixen a la seva fi si es converteixen en descoratjament. Josep Pallach que a la seva condició  de polític ajuntava la de pedagog recomanava. “No et descoratgis, ni permetis que res et descoratgi. L’home es fa en un etern recomençar. És el mite de Sísif, si vols, però és la seva gran dignitat.”